Pompe de căldură în România - între mit și realitate

Cu o experiență de peste 10 ani în pompele de căldură pe meleagurile natale vă spun că această formă de încălzire în timpul sezonului rece și de răcire în timpului sezonului cald a avut foarte mult de pierdut din cauza "experienței" unor așa ziși specialiști. Noi am trecut brusc de la o perioadă în care cei care gândeau erau supravegheați cu atenție, motiv pentru care nu puțini au fost cei care au ales să-și ascundă adevăratul nivel de dibăcie, la o perioadă în care toți se pricep la toate. Așa se face că peste noapte au apărut fel și fel de așa ziși experți în pompe de căldură. Au citit câteva articole pe internet, au participat la câteva cursuri de pregătire organizate de diverși importatori sau producători locali, au vizitat una două case dotate cu pompe de căldură și au devenit experți.

De pe urma acestor persoane au apărut un număr considerabil de proprietari de imobile dezamăgiți de alegerea făcută. Dezamăgiți pe bună dreptate. Principala lor vină nu a fost că au ales pompele de căldură. Ei au greșit când au ales o persoană slab pregătită pentru a le coordona proiectul respectiv. In loc să apeleze la un specialist care le putea prezenta realizări personale anterioare ei au dat dovada de naivitate. Au crezut o poveste și apoi au dorit rezultate certe.

Pompele de căldură necesită în primul și primul rând o experiență personală în acest domeniu și în domeniile conexe. Documentarea tehnică nu este suficientă. Pentru a putea obține confortul termic și costul de execuție promis beneficiarului este necesară acordarea unei asistențe pe întreaga perioadă a construirii imobilului.

In situația în care ați luat în calcul și această opțiune de încălzire (și răcire) sfatul meu este să vă întocmiți o listă cu cerințele de construcție pe care trebuie să le îndeplinească un imobil pentru a putea obține rezultatul din fișa tehnică a unei pompe de căldură și, de fiecare dată când întâlniți părerile unor proprietari de astfel de pompe, urmăriți cu atenți cât din cele menționate în lista respectivă sunt îndeplinite.
Share:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Articole recente

Publicitate

Dai un ban da' stai în față

Un proiect dedicat celor care apreciază calitatea la un preț rezonabil.