In Brasov magia incepe cu adevarat abia spre seara

Brasovul este frumos ziua, dar abia spre seara, dupa ce soarele coboara, incepe cu adevarat magia.Toata lumea are propriile idei despre ce va putea intalni intr-un oras pe care-l vor vizita. Nu este un secret faptul ca in Brasov exista o viata de zi si o viata de noapte, la fel cum exista o viata pentru turisti care vin sa viziteze obiective istorice si o viata pentru antreprenori care vin sa parafeze diverse contracte. Fiecare simte ceea ce este capabil sa simta si trece nepasator pe langa celelalte elemente. Faptul ca el nu le vede nu inseamna ca acestea nu exista. Dimpotriva. Inseamna respect. Inseamna respect din partea celor care au ales un anumit stil de promovare.

La prima vedere, Brasovul poate parea un oras care nu are multe secrete ramase. Cu toate acestea, daca stiti unde sa va uitati, veti putea descoperi indicii catre magia actuala a orasului.

In timp ce unii turisti cutreiera la pas orasul intreaga zi si seara, dupa o cina romantica, se indrepta catre hotel, altii abia spre seara isi incep explorarea.

Conform studiului lui Dragos Moldovanu, numele orasului Brasov vine de la numele raului local Barsa (pronuntat si Barsa), denumire preluata si transformata mai tarziu de slavi în Barsov si in final in Brasov.

Mărturiile dezgropate indică prezența unor mari culturi neolitice (celebra cultură Noua, Tei, Schnekenberg) pe teritoriul de azi al Brașovului, apoi au urmat descoperiri din epoca bronzului. Nu departe de Brașov s-au găsit bare de aur, cu ștampila oficiului din Sirmium și monograma lui Crist, emise în a doua jumatate a sec-. IV

Mai târziu, descoperirile arheologice au atestat existența unor temple dacice în zona Pietrele lui Solomon, a unor depozite de alimente în Piața Sfatului, a unor așezări și cetăți pe Dealul Melcilor și în cartierul Valea Cetății. Majoritatea acestora au fost deteriorate sau distruse de către autoritățile comuniste, în cadrul programului de sistematizare.

Până spre secolul al XIII-lea al erei noastre, niciun document nu pomenește de Brașov. Totuși, se remarcă o continuă locuire, mai ales în zona Șchei sau Bartolomeu. Actualul municipiu s-a format prin unirea mai multor nuclee: Bartholomä, Martinsberg, Cetatea (Corona), Șcheii Brașovului, Blumăna, Noua, Dârste, Stupini.

Tot aici exista, cu mult înainte de înființarea cetății Brașovului medieval, o veche așezare românească cu numele "Cutun" sau "Cotun" de formă circulară, limitată de actualele străzi: Pe Coastă, I. Barac, Valea Morilor și Coastei, ai căror locuitori din vechime erau apărătorii cetății de pe Tâmpa. Această așezare a continuat să existe și după înființarea cetății Brașov, dar după înălțarea zidurilor și a bastioanelor (1455) a rămas în afara incintei.[4] O altă explicație cu privire la vechea așezare românească era că aceasta era locuita și de slavii bulgari (denumirea ei veche fiind Bolgarszeg). Denumirea de "Cutun" este străină de limba română, fiind de fapt de origine cumană (Kotony)

Bibliografie wikipedia.org.
Share:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Postări populare

Articole recente

Publicitate

Dai un ban da' stai în față

Un proiect dedicat celor care apreciază calitatea la un preț rezonabil.